Kenmerken van de vacht van een Maine Coon 

 

 

De Maine Coon is een zogenaamd ‘natuurras’ met een vrij gezonde en makkelijke vacht, ook al is hij wat langer dan gemiddeld. Eigenlijk spreek je in dit geval trouwens niet van een ‘langharige kat’, maar duid je haar beter aan als ‘halflangharig’ omdat andere rassen flink langere haren kunnen hebben. Dat de vacht van de Maine Coon makkelijker is in onderhoud dan die van andere (half-)langharige kattenrassen, heeft te maken met haar ondervacht. Ze heeft duidelijk minder isolerende wolharen dan gemiddeld, waardoor haar haren er eerder sluik dan wollig uitzien. Minder wolhaar betekent daarnaast normaal gezien ook minder knopen, minder klitten, en dus: minder problemen. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, ook bij deze grote vriendelijke reuzen. 
 
  

Hoe vaak moet je een Maine Coon kammen? 

Een Maine Coon heeft minder wolhaar dat in de knoop kan raken, maar het is niet zo dat haar vacht altijd en overal vanzelf in de plooi valt. Je hoeft je beauty niet dagelijks volledig uit te kammen, maar het is wel een goede gewoonte om elke dag de meest beweeglijke plekjes (oksels, liezen) te controleren op beginnende knoopjes. Die zien er onschuldig uit, maar kunnen op minder dan een week uitgroeien tot grote, pijnlijke viltplaten. Wanneer je er snel bij bent, kan je zulke knopen vrij eenvoudig en pijnloos aanpakken en het probleem snel in de kiem smoren. 
 
 

Wat als de vacht van je Maine Coon vettig aanvoelt? 

Vaker dan gemiddeld worden Maine Coons betrapt op een ‘straight outta bed’ haardos. Hun vacht ziet er dan ietwat onverzorgd uit, alsof ze zich niet gekamd hebben na het opstaan. Wanneer je ze aait, voelen hun haren soms ook wat vettig aan. Omdat ze net dat tikkeltje minder ondervacht hebben, zijn er minder haren beschikbaar om het talg dat hun huid aanmaakt over te verspreiden. Vettige haren raken sneller in de war, maar daar kan je gelukkig iets aan doen. Door wat geurloos talkpoeder tussen de wilde haren te borstelen, wordt de vacht weer net dat tikkeltje droger, gladder en mooier. Heeft je kat alleen op bepaalde plekjes last van vettig haar, pak het probleem dan lokaal aan. 
 
 

Wanneer moet je met een Maine Coon naar de trimmer? 

De meeste eigenaars slagen er prima in om de prachtige haren van hun Maine Coon onder controle te houden. Soms is echter een ‘sanitaire trim’ gewenst wanneer de broek (de haren achteraan de achterpoten, onder de staart) te lang wordt. Er blijven dan wel eens korrels en uitwerpselen in hangen na een bezoek aan de kattenbak. Dan is het voor kat én eigenaar een opluchting om die broek wat in te korten op een niet-invasieve manier. 
 
Er zijn ook Maine Coons die - ondanks de veelbelovende raskenmerken - toch makkelijk klitten ontwikkelen. De mate waarin dat gebeurt, is afhankelijk van kat tot kat, maar als er problemen zijn situeren die zich vooral aan de onderkant: tussen de voorpoten, onder de oksels, op de buik en aan de liezen. Heeft de kat wat last van overgewicht of is ze groter dan gemiddeld, dan kunnen ook de heupen de strijd verliezen. Wie dan niet kort op de bal speelt en de knopen hun beloop laat, komt bedrogen uit. Een bezoek aan de trimmer is dan aangewezen om de kat te helpen én om de eigenaars advies te geven om het in de toekomst niet zo ver te laten komen.